Domov  /  Nasveti  /  Klimatske naprave

Vzdrževanje klimatskih naprav

Naloga klimatskih naprav je poleg hlajenja tudi ogrevanje, z njo zmanjšujemo vlažnost zraka (preprečevanje soparnosti, zidne plesni, rjavenja kovin) ter prečistimo zrak (cvetni prah, cigaretni dim, onesnažen zrak, pršice in bakterije, odstranjevanje neprijetnih vonjav, odprava elektrostatičnih nabojev).  Ob vseh ugodnostih klimatskih naprav in sistemov pa nikakor ne smemo pozabiti na njihovo čiščenje in vzdrževanje.
Vzdrževanje naprave prepustimo strokovnjakom, očistimo pa jo lahko sami (ekonomsko bolj opravičljivo), in sicer z Air con cleaner (pena) dezinfekcijskim razpršilcem za klimatske naprave ali Air con rapid (sprej).
Čiščenje klimatskih naprav je potrebno, saj se v času njihovega mirovanja, kar je običajno pozimi, v uparjalniku klimatske naprave zaradi vlage, temperature v prostoru ter prahu pričnejo razvijati številne bakterije, mikroorganizmi in virusi. Posledica tega je, da se iz v klimatskih naprav pri ponovnem zagonu po daljšem mirovanju, prične sproščati neprijeten vonj. To se zgodi pri vseh vrstah klimatskih naprav, tako v zaprtih prostorih, kot tudi pri klimatskih napravah v avtomobilih in drugih vozilih.